Waardegedreven werkwijze
Een multidisciplinaire cyclus
Waardegedreven werkwijze
Ons expertiseteam vertelt wat de toegevoegde waarde van Waardegedreven Zorg is voor de kwaliteit van de zorg, licht de theorie van Michael Porter toe waarop dit gedachtegoed gebaseerd is en beschrijft en optimaliseert het zorgpad.
Sessie 1
De toegevoegde waarde van Waardegedreven Zorg
Sessie 2
Het definiëren van de uitkomstmaten
Sessie 3
De definitieve bepaling
van de uitkomstmaten
Sessie 4
Het implementatie- en innovatieproces
Sessie 5
Terugkomsessie
In deze sessie starten we met patiënten surveys en de beschrijving van hun impactvolle ervaringen. Daarna brainstormen we met elkaar over de uitkomstmaten op drie niveaus, benoemen we de case mix en gaan we verder met het beschrijven en optimaliseren van het zorgpad.
Uit alle benoemde uitkomstmaten maken we gezamenlijk een prioritering gebaseerd op relevantie, impact en frequentie. Zo ontstaat een set van ongeveer 10 uitkomstmaten. Voor deze set kiezen we gevalideerde meetinstrumenten en meetmomenten die horen bij de uitkomstmaten, ook hierbij betrekken we patiënten in de vorm van surveys én gesprekken.
De uiteindelijk gekozen meetinstrumenten worden geplaatst in het zorgpad en de taken voor het implementatie- en innovatieproces worden bepaald.
Na een maand ‘proefdraaien’ blikken we terug of het gedefinieerde zorgpad in de praktijk goed werkt, welke knelpunten nog ervaren worden en delen we de eerste ervaring met het uitzetten van de vragenlijsten. Op basis van de eerste ervaringen wordt het zorgpad en/of de set uitkomstmaten aangepast. Na deze afsluitende sessie kan het team verder met de nieuwe standaard van zorg, zal de set uitkomstmaten geïmplementeerd worden in de IT-systemen en kan, waar gewenst, een financiële berekening worden gemaakt op basis van tijd- en middelen investering in het totale pad.
De door de patiënt ingevulde vragenlijsten dienen als gespreksleidraad in de spreekkamer. Dit geeft de behandelaars inzicht in de kwaliteit van leven en gezondheid van de patiënt. De zorgprofessionals en patiënten hebben daarvoor een goed werkend IT en surveysysteem nodig. Naast ons EPD (nu Elpado, per juni 2017 HIX), ondersteunen we de uitkomstenmeting en duiding van Waardegedreven Zorg via de Zorgmonitor.



Klik op de bollen voor een beschrijving van iedere stap.




