Een praktijkvoorbeeld:

Het Academisch Borstkankercentrum 
​​​​​​​​​​​​​​Erasmus MC - Havenziekenhuis

Het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC - Havenziekenhuis streeft ernaar om aan zijn patiënten de hoogst haalbare kwaliteit van zorg en behandeling te geven. Voor alle medewerkers in het centrum betekent dit dat zij al hun werkzaamheden uitvoeren en aanpassen aan de behoefte en persoonlijke situatie van de patiënten.


Om dat te realiseren is het nodig dat de leden van het multidisciplinair team weten wat hun zorg de patiënt oplevert in termen van het uiteindelijk resultaat. Daarom worden uitkomstmaten nu ook structureel gemeten, zoals bijvoorbeeld kwaliteit van leven, zelfbeeld en tevredenheid met de borsten.


De artsen en andere zorgverleners van het Borstkanker-centrum bekijken de scores op de uitkomstmaten voordat zij de patiënt in hun spreekuur zien. Hierdoor krijgen zij op deze onderdelen direct een beeld van hoe het met de patiënt gaat en kunnen zij gerichter vragen stellen en zorg verlenen.

 
Patiënt en arts bepalen samen, mede op basis van deze input, de meest passende behandeling. Met de verzamelde scores van meer borstkankerpatiënten is het daarnaast mogelijk om ​​​​​​​te weten hoe de resultaten van de zorg van het centrum zich verhouden tot de resultaten van andere instituten.


Wat is de bewezen beste behandeling?

Dit centrum werkt in Nederland samen met andere ziekenhuizen en praat in internationaal verband (ICHOM) mee over het meten en vergelijken van uitkomstmaten.


Bij de start van Waardegedreven Zorg heeft het hele multidisciplinaire team van het Borstkankercentrum in gesprek met elkaar en met de patiënt, het zorgpad voor “de jonge vrouw met (erfelijke) borstkanker” geïnnoveerd vanuit het perspectief van de patiënt. Vanaf dat ​​​​​​​moment komt het Managementteam van het Academisch Borstkankercentrum periodiek bijeen om te werken aan continue verbetering van de zorg.

Zorg die verder reikt

Een voorbeeld uit onze dagelijkse praktijk