De nieuwe standaard ​​​​​​​​​​​​​voor kwaliteit

De afgelopen jaren is er een sterke groei geweest van extern opgelegde kwaliteits-indicatoren. Hierdoor zijn we nauwelijks toegekomen aan het verbeteren van de zorg.


En dat is toch waar deze indicatoren voor bedoeld zijn. Betrokkenen zijn toezichthoudende instanties zoals IGZ, VWS en verzekeraars, maar ook wetenschappelijke verenigingen. Hoewel het Zorginstituut (ZIN) probeert de samenstelling van de indicatoren set te coördineren, ervaren artsen en verpleeg-kundigen in de dagelijkse praktijk een grote registratielast. Naast de omvang van deze verplichte set zijn er nog twee oorzaken te noemen.


De eerste is dat dit soort registraties uitgevoerd wordt buiten de gewone klinische documentatie om in vaak aparte systemen. Met alle UMC’s, en sinds kort ook de algemene ziekenhuizen, is afgesproken om het principe 'Registratie aan de Bron' verder vorm te gaan geven. Dit houdt in dat elk gegeven eenmalig en ondubbelzinnig, gestructureerd volgens (inter)nationale standaarden in het EPD zal worden vastgelegd. Hierdoor past het vastleggen beter in de workflow en kunnen de gegevens worden hergebruikt in de zorg, maar ook worden ingezet voor kwaliteit, financiën en research.


De tweede is dat de indicatoren vaak de structuur en/of het proces van de zorg betreffen in plaats van de eerder genoemde waardegedreven uitkomsten ervan. Voor de patiënt is het van groter belang om de uitkomsten van de zorg vast te leggen die voor hem/haar van belang zijn. Daarom gaan wij in het kader van Waardegedreven Zorg met de patiënt in discussie over wat de meest relevante uitkomstindicatoren zijn. Het zijn ook deze uitkomsten die we binnen het zorgproces met de individuele patiënt bespreken om de zorg bij te kunnen stellen. Op die manier komen we per ziektebeeld tot een set van uitkomstmaten die op den duur de huidige indicatoren set grotendeels kan vervangen. Tot die tijd zullen we ze allemaal moeten meten. Dit is een tijdelijke verzwaring van de registratielast. We doen ons best om die last te verminderen door de vastlegging van gegevens voor de kwaliteitsregistratie en de uitkomstmaten in één goed werkend IT systeem te laten plaats vinden.


Uitkomstenbekostiging

Om de 'waardeketen' te sluiten zullen we per ziektebeeld ook kosten gaan toerekenen.

De gemeten uitkomsten en de kosten van de zorg zullen dan onderwerp van gesprek worden met verzekeraars met het oog op 'value based payment'.


“Inzicht in de kwaliteit van de zorg helpt niet alleen de patiënt, maar is ook de sleutel tot betere en betaalbare zorg.”

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Minister Schippers, 2015

Zorg die verder reikt