
De resultaten van de verschillende uitkomsten die gemeten worden bij patiënten, worden teruggekoppeld aan het behandelteam. Per patiënt zijn de scores per vragenlijst berekend en terug te vinden in de zorgmonitor.
Per domein wordt de score van de patiënt afgezet tegen de referentie-populatie en zo wordt een indicatie gegeven op welke domeinen de patiënt eventueel extra aandacht nodig heeft. In het begin zal worden gewerkt met referentiewaarden uit de literatuur, maar in de loop van de tijd zal genoeg data zijn verzameld om referentiewaardes te bepalen van de eigen patiëntenpopulatie.
Op basis van de verzamelde data kan inzicht worden gegeven in de uitkomsten op bepaalde domeinen tijdens het verloop van een bepaalde ziekte. Op een tweetal manieren worden de verkregen inzichten ingezet. Enerzijds op patiëntniveau, zodat de patiënt een beeld krijgt bij wat hij/zij kan verwachten in de toekomst. Anderzijds kan, door de probleemdomeinen en -perioden in het ziekteverloop van de gehele patiëntengroep beter in kaart te brengen, de zorg hier beter op afgestemd worden.
Ook kan op lange termijn gekeken worden naar subgroepen in de patiëntenpopulatie en naar voorspellers voor bepaalde uitkomstmaten. Daarnaast levert de data interessante informatie op over trends in de tijd op populatieniveau.
Waardegedreven werkwijze -
Data-analyses en het gebruik van dashboards
De verzamelde uitkomstmetingen worden ingezet om de zorg te kunnen verbeteren. Door de resultaten van de Patient Reported Outcome Measures (PROMs) direct in de spreekkamer terug te koppelen aan de arts en de patiënt, en dit af te zetten tegen de referentiepopulatie wordt een indicatie gegeven van het welzijn van de patiënt op verschillende domeinen.
Ook geven de verzamelde gegevens inzicht in de verbetering of verslechtering in de tijd. Voor zowel de arts als de patiënt is dit een mooi aanknopingspunt om eventuele problemen te bespreken en de zorg kwalitatief te verbeteren. Kortom: waardevolle data!
Drs. Nikki van Leeuwen
Epidemioloog

Waardegedreven werkwijze

